Smakowite bułki bezglutenowe z własnego piekarnika

Współczesny świat za sprawą rozwoju technologii na przestrzeni ostatnich lat pozwala na więcej. Niestety rzeczy, które dla większości z nas są normalne i proste, nie dla wszystkich takie są. Przykładem jest nietolerancja glutenu, która w znaczny sposób wpływa na jakość życia osób doświadczonych tym problemem. 

Smakowita bułka bezglutenowa jest jego rozwiązaniem

smakowite bułki bezglutenoweŚwietnym wyjściem z opresji okazują się przepisy opierające się na wykorzystaniu mąki innego typu, aby przygotować smakowite bułki bezglutenowe. Na stronach internetowych zawierających głównie wiedzę gastronomiczną możemy znaleźć wiele interesujących przepisów, w których wykorzystuje się zamienniki składników, których nie możemy użyć w diecie osoby nietolerującej tego składniku. Dzisiaj postaramy się przedstawić przepis na smaczne bułeczki, które w doskonały sposób uzupełnią poranny posiłek w swoje wartości odżywcze. Cały proces należy zacząć od przygotowania odpowiedniej mąki, do wyboru mamy mąkę kukurydzianą, gryczaną, ryżową, owsianą, a nawet z tapioki. Pół kilograma bazy mącznej mieszamy z 300 ml wody gazowanej, trzema łyżeczkami drożdży suchych, 60 ml ulubionego jogurtu naturalnego, odrobiną mleka, oleju, soli oraz dwoma łyżkami masła. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a następnie wyrobioną masę dzielimy na porcje. W zależności od tego, w jaki sposób ją podzielimy, uzyskamy określoną liczbę mniejszych, bądź większych bułek. Powstałe kuleczki pozostawiamy na chwilę, aby podwoiły swój rozmiar, a następnie blaszkę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na około 40 minut.

Specjalna dieta nie wymaga od nas kupowania gotowych produktów, jest to oczywiście wygodniejsze i prostsze, jednak nie jest to wymagane. Posiadając minimalne umiejętności, możemy w świetny sposób poradzić sobie z tym problemem w swoim domowym zaciszu.