Rola pasty sezamowej w zdrowym odżywianiu

Zmiana diety na zdrowszą często wiąże się z szukaniem roślinnych produktów, które mogłyby zastąpić kaloryczne, bądź chemiczne składniki używane w kuchni. Taka jest właśnie rola pasty sezamowej. Jest on bogatym źródłem białka, które może zostać wykorzystane jako baza zarówno słodkich, jak i wytrawnych potraw. Smaczny i zdrowy dodatek w formie gładkiej pasty znajdzie swoje miejsce w każdej kuchni.

Do jakich potraw można dodać pastę sezamową?

pasta sezamowaWiele z roślinnych produktów dostępnych w sklepach można wykonać samodzielnie, jednak w wielu przypadkach jest to trudne. Pasta sezamowa, nazywana również tahini jest niezwykle smacznym i zdrowym dodatkiem do każdej diety, który wykonany jest ze zmielonych ziaren sezamu, co może być trudne do wykonania we własnej kuchni. Można kupić ją w sklepach zaopatrujących w ekologiczną żywność, a jej rosnąca popularność sprawia, że jest coraz częściej dostępna również w supermarketach. Z tego powodu warto spojrzeć na to, jakie potrawy można z pomocą takiej pasty przyrządzić. Można ją wykorzystać jako składnik hummusu lub słodkiego kremu chałwowego. Tahini jest również stosowana jako dressing do sałatek i innych potraw kuchni azjatyckiej, a także z Bliskiego Wschodu. Pasta sezamowa stanowi niezwykłe urozmaicenie do codziennej diety, a bogatą zawartość białka docenią osoby nie spożywające mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego.

Właściwości odżywcze pasty sezamowej sprawiają, że jest to jeden z najbardziej popularnych produktów wśród osób przechodzących na diety roślinne lub próbujących zdrowego odżywiania. Za pomocą tahini można wykonać zdrowe dressingi do sałatek, słodkie kremy kanapkowe oraz jest to niezbędny składnik wielu dań kuchni Bliskiego Wschodu. Pasta sezamowa może urozmaicić niejedną kuchnię.