Mąka gryczana do wypieków

 

Najpopularniejsze wypieki są tworzone z mąki pszennej, ponieważ jest ona lekka, nie posiada żadnego charakterystycznego posmaku, oraz jest stosunkowa tania. Nadaje się do delikatnych ciast biszkoptowych, bułek wodnych i wszelkiego rodzaju klusek, których podstawa jest mąka.

Do czego stosować mąkę gryczaną?

mąka gryczana melvitW sklepie dostaniemy dwa rodzaje mąki, te które zawierają gluten, oraz te bezglutenowe. Osoby chore na celiakie, oraz na diecie bezglutenowej, wybierają ten drugi rodzaj, ponieważ spożycie glutenu wywołuje u nich skutki uboczne. Popularna mąka gryczana melvit jest uzyskiwana  ziaren gryki, które są poddawane procesowi mielenia. Ma ona charakterystyczną, lekko brązową barwę, którą przejmują wypieki wykonane z tego rodzaju mąki. Mąka gryczana posiada niski indeks glikemiczny, który nie wpływa na szybkie podnoszenie poziomu cukru we krwi po spożyciu, dlatego doceniają ją osoby chore na cukrzycę. Posiada ona bardzo dużo wartości odżywczych, między innymi fosfor, magnez, potas, selen, czy miedź i cynk. Ma lekko orzechowy smak i jest źródłem zdrowego białka potrzebnego naszemu organizmowi do budowy komórek. Dodatkowo mąka firmy Melvit jest bogata w naturalną witaminę C, oraz witaminy z grupy B. Doskonale nadaje się do wypieku chleba, ciasteczek owsianych, makaronów, a także naleśników i różnego rodzaju placków. Możemy ją mieszkać z innymi rodzajami, na przykład z mąką razową, lub orkiszową, ponieważ uzyskujemy wtedy niepowtarzalny smak, którego nie można podrobić. Jest ona znacznie zdrowsza od pszennej.

Mąkę gryczaną kupimy w sklepach spożywczych w torebkach o wadze jednego kilograma, a na placach i bazarach targowych dostaniemy ją na wagę. Im ciemniejszy kolor posiada mąka gryczana, tym więcej cennych wartości zawiera i jest lepsza dla naszego zdrowia.