Dekantery i karafki do wina

Według definicji dekanter jest naczyniem w kształcie szerokiej karafki, używanym do dekantacji wina, które może zawierać osad. Dekantacja wina polega na odstawieniu wina (na przykład na jeden dzień) do czasu opadnięcia osadu, a następnie zlaniu płynu winnego znad osadu. Dekantery, które mają zróżnicowany kształt i wzornictwo, są tradycyjnie wykonane ze szkła lub kryształu.

Dekantery do napowietrzania wina

dekanterIch objętość jest zazwyczaj równoważna jednej standardowej butelce wina (0,75 litra). Karafka, która jest również tradycyjnie używana do serwowania napojów alkoholowych, jest podobna w konstrukcji do dekantera, ale nie jest dostarczana z korkiem. Powodem dekantacji wina jest również jego napowietrzenie, a dekanter ma naśladować efekty wirowania kieliszka, aby stymulować procesy utleniania, co powoduje uwalnianie większej ilości związków aromatycznych. Zapewnienie dostatecznie dużej powierzchni wystawionej na działanie powietrza jest kluczowe dla procesu natleniania. Dlatego też dekantery odgrywają istotną rolę przy ich stosowaniu, szczególnie w przypadku wina czerwonego. Wino musi wejść w interakcję z tlenem w powietrzu przez kilka minut, aby taniny złagodniały, a smaki i aromaty wina stały się bardziej widoczne. Ten proces napowietrzania jest szczególnie ważny również dla starszych roczników, które były zamknięte w butelce przez jakiś czas i zawierają dużo garbników.

Wielu pisarzy, takich jak na przykład autorka Karen MacNeil w książce „Biblia wina”, zaleca dekantację w celu napowietrzenia, zwłaszcza w przypadku bardzo tanicznych win, takich jak Barolo, Bordeaux, Cabernet, Sauvignon i Port oraz wina Rodanu, zauważając jednocześnie, że dekantacja może być szkodliwa dla bardziej delikatnych win, takich jak Chianti i Pinot noir.