Zrobienie własnych chipsów

Większość z nas lubi jeść chipsy. Ja na pewno lubię. Ale nie to, że jem je na okrągło. Nie od czasu do czasu. Przeważnie jak chce cos obejrzeć. Dobry film jest dobrym powodem by zjeść chipsy. Najbardziej lubię smak zielonej cebulki. Inne smaki też jem. Nie są to spore ilości, jem tak niewielką miseczkę.

Chipsy z krajowych ziemniaków

ziemniaki na chipsyOstatnio jednak zdecydowałam się sama zrobić chipsy. Wiem, że może nie wyjdą mi tak jak te ze sklepu, ale chce spróbować takich domowych chipsów. Może okażą się smaczniejsze niż ze sklepu, bo na pewno będą zdrowsze. W tym celu muszę kupić odpowiedni gatunek ziemniaków. Nie każdy ziemniak nada się na chipsy. W sklepie przejrzałam wszystkie opakowania ziemniaków. Tam na siatkach są opisane do czego można wykorzystać, te ziemniaki. W końcu znalazłam idealne ziemniaki. Wybrałam taki worek, w którym były mniej więcej tej samej wielkości ziemniaki. W domu dokładnie jej obrałam i umyłam. Potem wzięłam nóż i zaczęłam kroić bardzo, ale to bardzo cienkie plastry ziemniaków. Były niemalże przezroczyste. Potem posmarowałam blachę delikatnie olejem, tak by potem jak położę ziemniaki nie przywarły zbytnio do blachy. Piekarnik nagrzałam do 220 stopni i włożyłam ziemniaki do środka. Trzymałam je tam około dwadzieścia minut. Przed włożeniem część ziemniaków oprószyłam solą, a inne papryką. Trzeba pamiętać, by wybrać idealne ziemniaki na chipsy, wtedy powinny wyjść wręcz idealne. Jak tylko wyjęłam je z piekarnika to odczekałam jak ostygną i spróbowałam. Jak już wspomniałam nie były tak jak ze sklepu, ale bardzo mi smakowały. Były chrupkie i dobre.

Jeśli lubicie jeść chipsy to może warto choć raz spróbować zrobić je samodzielnie. Nikt nie mówi, że wyjdą tak jak te ze sklepu, ale na pewno uzyskamy idealną chrupkość, smak oraz najważniejsze nasze domowe chipsy będą znacznie zdrowsze od tych ze sklepu.